Wednesday, June 10, 2009

Penyakit Hati

Maaf la tak ada enty baru. Agak sibuk sikit. Entah la sibuk dok buat apa la. Bukan saya yang nikah pun. Ehm...tadi tengah buat "blog tour", terjumpa la artikel ni. Tentang penyakit hati. Masalah hati ni bukan sakit hati macam hepatitis C tu, ni lagi teruk kalau tak di rawat dari awal. Sama-samalah kita periksa balik hati. SOAL HATI kita, di level manakah kita berada.

Hati kite adalah raja, apabila Raja sakit, die akan turun tahkta, dan akan diganti dengan orang lain..Maka siapakah pengganti itu???

Dia adalah makhluk penjahat dan nafsu..



Apabila hati sakit, segala amalan yang telah dijanjikan Allah akan nikmat syurga tidak diambil berat.( eg: rase malas nak buat pkr2 sunat spt solat sunat, pose sunat dll)

Contohnye seperti orang sakit, kalau kite hidangkan kek or mknn yg best2 pun, mereka takkan ade selera untk makan.

Virus penyebab penyakit hati adalah disebabkan dosa kite sendiri.

Antara level2 dosa;

Level 1- mula2 rasa bersalah

Level 2- dah rasa biasa dengan dosa

Level 3- rasa seronok dengan dosa

Level 4- pembela kepada dosa


dan level 4 adalah tahap sakit kronik..plu masuk icu

How to detect penyakit hati ni?

1) Apabila tertinggal amalan baik,kita tak rase sedih

2) Bile wat dose tak rase ape2 or tak rase menyesal


- dipetik dari kata2 Syeikh Ibnu Athoilah

How to cure this problem???

1) Carilah hatimu ketika membaca Al-Quran

2) Jika tak temui, carilah hatimu ketika melakukan solat

3) Jika kau tak temui, carilah hatimu ketika duduk mengingati mati

4) Jika tak jumpe jgk berdoalah kepada Allah supaya dikurniakan hati yng baru kerana ketika itu hatimu dh takde func dh.

- dipetik dari kata2 imam Al-Ghazali

amik kat : http://camarhijau.blogspot.com

0 comments: