Saturday, September 12, 2009

balik kampung.....

Alhamdulillah, dalam pukul 4 pg tadi dah sampai Penang. Home sweet home. Rindu giler kampung halaman, maklumlah lama dah tak balik. Alhamdulillah, perjalanan tadi lancar sahaja. Dah selamat sampai pun kan.

Saya naik bas yang organize by SRC, IIUM. Bas ok je, selesa gak, walaupun tu bas sekolah. Sepatutnya bas jalan pukul 9. Tapi tahu-tahu je la, janji Melayu ni kan. Bas datang on time, tapi budak-budak lain la. Lebih kurang pukul 10 la baru bas jalan. Bas kita orang yang lambat sekali gerak sebab tunggu sorang budak lelaki ni. Lambat gak dia datang. Kacau mood betul la budak tu. Kita orang dah tak sabar-sabar nak balik kampung ni. Huhuhu.... Dia plak lambat. Sabarlah wahai hati. Nasib tak kena tinggal je....

Tadi lepas kuar dari UIA bas tu pi kat jalan Duta. Berhenti lama gak la. Buat apa tah. Then, bas tu jalan dalam pukul 11.30 lebih kurang(ikut jam saya eh). Dalam ati dah berangin ni, nak bas gerak cepat-cepat , tadi dah la lambat gerak dari UIA. Huhuhu...Allah je la tahu perasaan masa tu. Dah tak leh sabar rasanya. Ye la, kita dah set dalam kepala bas akan jalan dalam pukul 9, okey di lewatkan sebab masalah teknikal tadi. Pastu, kuar dari UIA pun, tak straight jalan, stop kat Jalan Duta pulak. Tensen giler masa tu, hampir nak murung la. Hehehehe....recently, suka sangat guna word ni.

Ramai gak yang naik bas tu. Sebenarnya, bas ni bas yang ke utara. Combine, B'worth, Sg. Petani & Alor Star. Tadi sebelum bertolak, kita orang di beritahu oleh Bro. Mukhlis, dia suruh evaluate la bas ni. Kalau dia ada wat kesalahan lalu lintas ke. Dia siap suruh catit bila dan kat mana kesalahan tu berlaku, sebab nak check ngan JPJ. Hehehehe...efisen betul.

Komen saya tuk bas ni, huhuhu...agak laju kot dia bawak. Sampai dalam ati saya dah pikir, bas ni ada break yang bagus tak? Huhuhu...risau terlajak je. Apa la bleh pikir sampai macam tu sekali. Sebab apa saya kata laju, ehm....pertamanya, mesti la kita rasa kan kalau bas tu laju ke tak. Pastu, bas ni sampai awal agak la kat Ipoh dalam kul 1.30 pg. Lepas Ipoh, saya sambung tidur balik. Sedar-sedar dah sampai kat Hentian Bkt. Gantang. Masa tu baru pukul 2.30 pg. Huhuhu...laju gak la dia bawak. Kalu tak,takan lah dia bleh kejar masa ontime macam tu.

Apapun, best balik ramai-ramai macam ni. Tapi mood nak blik kampung tak la rasa sangat sebab raya lambat lagi kot. Cuma rasa tak sabar nak balik jumpa family ja. Mood nak raya belum datang pun. Ye la, Ramadhan kan masih ada lagi. Masih ada masa untuk meningkatkan ibadah di bulan mulia ni. Tetiba teringat azam ramadhan yang tak tercapai lagi ni. Huhuhu....tak tau tercapai ke tak. Ya Allah, Kau teguhkanlah hatiku ini...Amin.

P/s: Selamat Bercuti dan Selamat Balik Kampung buat semua kawan-kawan.

7 comments:

Miss Ann said...

Jangan lupa laksa Penang (ikt sebutan Aida) utkku..huhu.wajib!!

nadia said...

perlukah???? (sebut ikut gaya Boo)

nak laksa penang kna mai penang la. Bru best :)

Miss Ann said...

xpe2...kte anta asm pds n syur oyster kt penang, Nad anta laksa penang kt Selayang. EXCHANGE. hehe
(ttbe meleleh air liur...huhu)

iffahnazifa said...

Agk bengang sbnr'y dat night..huhu
spoil mood nk blik kmpg..dh la smgt giler..*sigh*
Neway, smpi kmpg gak la.
Anggap je la sbg dugaan.

nadia said...

tau tak pa. Nasib Mukhlis yg in charge kan? hehehe...apa kena mengena ngan Mukhlis plak ni. Huhuhu...

iffahnazifa said...

Aisey man..
curios nih..apa kne mngena ngan dat 'cute + sweet' guy yer..hmm,*thinking*
hahaha..

nadia said...

to iffa:
dat 'cute + sweet' guy = dah berpunya
huhuhu...
tetiba mention bnda ni. bak kata BOO,"perlukah?" ?(di baca mengikut gaya Boo)

saja je nk promote dat guy, newey, sorg lg kan ada. yg dok edar kertas kaler "oren" tu. hehehe....

apa2 je la.