Saturday, July 17, 2010

Bermula episod pelajar kaunseling

Assalamualaikum semua,
ehm...tak tau nak tulih apa sebenarnya. Sekarang agak sibuk, maklumlah minggu pertama di UIA. Banyak benda nak kena selesaikan terutama hal nak add and drop subjek. Rasanya sem ni paling teruk kot sepanjang dok kat INSTED tu. Sampai hari terakhir iaitu hari jumaat, baru semua hal subjek ni selesai. Huh, giler lama la. Dah mcm tunggang-langgang dah kat ofice Edu tu. Nak salah kan siapa pun tak tau. Masalah ni tak pernah selesai. Setiap awal sem akan berlaku.

Alhamdulillah, mula-mula nak amik 24.5 kredit hour. Tapi Kak Aisyah (pendaftar subjek kat EDU) tak bagi sebab dah banyak sangat. Siap kena gelak lagi ngan dia. Huhuhu...panas gak la masa tu. sabar je la. Ok, fine tak dapat nak amik 24.5 kredit hour, hanya amik 21.5 je. Tu pun kena gak. Huh, rasa mcm nak menjawab je. Kalau ikut study plan budak2 kaunseling, memang kena amik jumlah tu okey. Kalau tak mau tolong add tak pe la. Tak payah la nak condemn orang macam tu. Panas lagi, rasa nak terbakar je masa tu. Huhuhu...Tapi terima kasih kat Kak Aisyah sebab tolong add gak subjek Career Counselling setelah satu subjek kena drop dulu. Terpaksa la berkorban, dahulukan ambil subjek yang lebih penting :)

Kelas sem ni agak padat gak la. Hari isnin la paling sendat ngan kelas. Kalau nak di ikutkan, kelas mula dari 8.30 pg sampai kul 1 tgh hari dengan 2 subjek. Kemudian kul 2 ptg  pulak stat sampai 6.20 ptg. Petang tu ada 3 subjek straight. Mati la macam ni. Pelik tau sem ni banyak subjek nak buat hari isnin, sampai clash dengan byak subject. Geram sangat bila jadual yang kita dah susun cantik2 di ubah masa plak. Bengang betul la. Boleh bikin stress ni.

Tapi, dah penalize tadi. Jadual yang betul2 semua dah susun cantik. Hari isnin kelas petang sahaja walaupun straight 3 kelas, okey kot dari straight dari pagi dan petang. Selasa kelas mula 8.30-9.50 pg, satu kelas je, kemudian petang pukul 2-3.20 ptg. Hari rabu plak, macam jadual hari isnin gak dan khamis macam jadual hari selasa. Jumaat ada satu kelas mula kul 10-12.30 tgh hari. Okey la. Setakat ni, Alhamdulillah, berpuas hati ngan jadual ni. No more stress after this :)

Lecturer setakat ni semua best, cun & gempak. Sem ni kena jadi super rajin + super anti-stress sebab sem ni banyak ambil subjek kaunseling. Giler berhabuk la lepas ni dah boleh buat sesi kaunseling :) Dari subjek yang di ambil, dah dapat jangka, memang banyak kerja dan mungkin juga banyak kena keluar. Report sudah tentu banyak kena buat, nak cari klien lagi, nak cari tempat lagi etc. Huhuhu...banyak kena fikir ni. Dah kena mula rangka apa yang patut ni. Ingat senang nak jadi kaunselor ni? Huhuhu...

Dan nak masuk tahun tiga, kena la jadi pelajar yang rajin. dah tak boleh malas dan buat kerja last minute. Nanti banyak kerja tertangguh, stress lagi. Sapa yang susah.Apa-apa pun, pilihan di tangan kita. Kita yang pilih nak ambil atau anak buang. Hehehe... kaunselor kena la positif setiap masa dan cool sentiasa.

Selamat menghadapi sem baru kepada kawan-kawan. Tak kira la anda di IPT mana. Belajar dan terus belajar. Betulkan niat masing-masing, apa tujuan kita nak belajar ni. Moga redha Allah mengiringi kita sepanjang kita dalam jihad menuntut ilmu ni. Moga segala usaha kita akan di berkati Allah dan di kira di akhirat kelak.

Sekian. Wassalam.

3 comments:

kalam said...

biar lambat asal selamat

nadia said...

biar lambat asal selamat???
maka, lambat la saya nak kawen nnt :)

*mAdAh FikrAh* said...

insya allah, ada jodoh cepat la naik pelaminnya akak...hehe