Thursday, July 22, 2010

Kisah di awal semester

Assalamualaikum semua,
dah hampir seminggu  semester baru bermula kat UIA ni. Apa yg boleh sy katakan, hidup saya makin sibuk. Tah la, nak kata saya ni sangat sibuk atau saya je yg buat-buat sibuk :)

Dah masuk tahun kedua, macam sibuk sikit kot. Banyak benda nak kena buat dan komitmen makin bertambah. Ni baru belajar, kalau dah kawen, tah la. Saya respect la org yg dah kawen tp masih sambung belajar. Oh ya, ramai gak budak kat EDU ni yg kawen masa cuti semester tempoh hari. Tahniah kepada mereka. Seronok tengok "puan-puan" yg baru ni datang kelas dgn inai yg masih merah dan pakai cincin berbatu besar. Sebenarnya, agak pelik la bagi saya. Kenapa org kawen mesti kena pakai cincin yg batu dia besar giler. Tak lawa kot sy rasa :) Ada sapa2 tau kenapa tak?


Ehm...life kat kampus dah mkin ok kot. Tapi, kadang-kadang masih stress. Stress ngan belajar mmg tak dpt di pisahkan. Betul tak? Apa yg boleh saya katakan, saya perlu belajar lagi untuk mengawal keadaan dan lebih cool nak hadapi sesuatu perkara. Walaupun saya ni nampak je cool dan tenang kalau ada masalah, tapi dalam hati sapa tahu kan. Jenuh la dok pujuk diri supaya cool. Tapi, serius la, saya masih ada konflik dalaman untuk selesaikan masalah sendiri. Kadang-kadang rasa tak mampu nak selesaikan. Tapi, sebagai bakal kaunselor, kena la belajar untuk selesaikan masalah sendiri. Tu kata-kata dari  Dr. Haniza :)

Semester ni agak teruja gak la nak belajar dan pi kelas sebab sem ni banyak subjek kaunseling. Ada kelas ngan senior dan ada kelas ngan junior. Serius, saya lebih suka kelas dengan senior sebab dorang sgt best dan matang, bukan sebab dapat cuci mata ye :) Kalau dalam kelas, rasa enjoy dan byk benda yg bleh belajar dari dorang ni. Dorang byk tanya dan bersoal jwb dengan lecturer dan dorang sgt suka bg pendapat. Saya suka kelas yg aktif mcm tu walaupun sy tak menyumbang apa-apa. Saya suka observe je. Kalau kelas dengan junior, saya rasa macam tak best sikit. Tak tahu kenapa tapi rasa mcm annoying la kelas tu. Sorry to said. Tapi, mungkin perasaan saya sendiri kot. Org lain ok je sy tengok :) 


Ehm...tak tahu nak ckp apa lagi. Banyak lagi sebenarnya nak kongsi. Mungkin di lain kali.
Sekian utk hari ini. Terima Kasih. Wassalam :)





3 comments:

Nur Fannun said...

oo.ambik subjk kemanusian ke psikologi?

nadia said...

to nur fanun: saya amik kos kaunseling. so, subjek psikologi pun ada gak la walau tak byk :)

Miss Ann ~♥ said...

sy jugak xske class dgn junior coz cam annoying...ckp yg mrepek2 n bising...mgkin lebih sesuai dgn class senior cz byk bdk direct intake a.k.a sebaye sy wlpun sy junior...huhu