Friday, February 11, 2011

Persiapan sebelum Teaching Stimulation

Assalamualaikum semua,

hari ni macam terlebih rajin plak nk up-date. Okey...nak cerita sikit. Insyaallah, besok saya dan rakan-rakan kelas Civic & Citizenship ada Teaching Stimulation kat Muzium Negara. Teruja betul nak pi sana. Paling last saya pi Muzium Negara masa lawatan sambil belajar sekolah rendah darjah 6. Itu merupakan pertama kali saya menjejak kaki ke sana. Sebenarnya, tak masuk muzium betul-betul pun. Kami hanya singgah makan pagi kat kafe situ ja. Rasa hebat sungguh la dapat makan kat situ. Jakun betul masa tu. Okay...cut the crab crap....

Teaching stimulation lebih kurang mock teaching. Senang cerita, kami kena jadi cikgu yang mengajar anak murid tentang sivik & kenegaraan. Sebab tu kena buat kat Muzium. Nanti, kat sana kami akan mengajar ikut topik yang dah kami pilih. Kawan-kawan kami juga yg akan jadi anak murid. Kiranya nanti kami akan sparing dengan kumpulan lain. 1 kumpulan ada 4 atau 5 orang. Bila 1 group jadi cikgu, 1 group lagi akan jadi anak murid. Pastu tukar la pula peranan. Menarik bukan? tak sabar ni nk jadi cikgu balik. Teringat dulu masa zaman jadi cikgu bawak budak-budak pi melawat Zoo Taiping. Waaaa...susah nak jaga ooo. Tapi besok Insyaallah, "murid-murid" yang dah besar. Mesti dengar cakap punya. 

Sebelum memulakan pengambaran teaching stimulation, aiseh....sesi besok kena rakam ooo, kami kena buat lesson plan @ ringkasan mengajar dulu. Lesson plan ni penting sebab cikgu kalau mengajar kena ikut benda alah ni kan, supaya kita tau nak buat aktiviti apa dan objektif apa yang kita nk capai. Fuh...pening kepala nak kaitkan topik yang kami pilih ni dengan sivik & kewarganegaraan. Ingat senang ke nk jadi cikgu "Sivik" ni ^_^

Lepas selesai bab lesson plan, tibalah masa membuat benda yang menyeronokan iaitu membuat bahan mengajar. Maka, petang Selasa yang lalu, kami pun menghabiskan masa membuat benda alah ni. Lama betul tak buat benda-benda ni. Kalau subjek kaunseling mana ada kena buat bahan mengajar  ni kan. Untuk teaching stimulation nanti kami ada buat beberapa aktiviti seperti pop-kuiz, cari barang tersembunyi, tulis surat, bagi anugerah untuk "pelajar" yang perform dll. Jom layan "bakal-bakal" cikgu ni buat kerja kat RC.

Cikgu Ann tgh buat tanjak, Cikgu Farah tgh melukis gambar, Cikgu Atiqah tgh melipat & memotong kad.

Inilah hasil gotong-royong membuat bahan mengajar kami.

Cikgu Nadiah tgh buat2 sibuk menyiapkan name tag.

name tag buatan sendiri. nak tempah tak mampu :)

Bersungguh Cikgu Farah ni dok buat kerja. Nampak tangan Cikgu Atiqah je ^_^


Agak semak meja kat RC tu kami kerjakan.




Begitulah sikit sebanyak aktiviti menyiapkan tugasan. Dah nama pun pelajar, benda-benda macam ni memang tak boleh lari la. Alhamdulillah, saya dapat group yang sangat sempou dan tak banyak bunyi. Okey je semua. Terima kasih ya kawan-kawan. Setelah siap semua & penat membuat kerja. Kami pun

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
menuju ke kafe HS untuk
makan 
Pasemboq kat Cafe HS. Yummy !!!
Semoga Teaching Stimulation kami besok berjaya & tak ada masalah. Ye la, kita sebagai manusia hanya mampu merancang sebab yang menentukan Allah sahaja. Walau sebaik mana pun perancangan kita, perancangan Allah lah yang terbaik.

Besok kami pi Muzium naik kenderaan awam ja. Kesian kan kat kami. Bukan tak dak bajet tapi nanti kami 1 kelas dah nak pi Parlimen plak. Jadi, tak boleh nk demand banyak2 kat INSTED tu. Banyak songeh orang tak layan ya. 

Okey lah...esok kita cerita pasal pengalaman pi Muzium plak. Apa nak jadi tak tau lagi. Semoga Allah permudahkan segala urusan kami besok ^_^

Sekian, Wassalam.

1 comments:

AISHA INANI said...

bestnyaa??
asal kiteorng dulu lam kelas jekkk? hmmmm