Wednesday, April 27, 2011

Aktiviti Minggu Lepas

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, saya masih hidup walaupun sibuk. Ya la sibuk. Alasan yang selalu di gunakan bila tak up-date blog. Sebenarnya, rindu sangat nak menulis kat sini. Tapi, masa tak mengizinkan dan mood juga terbang tah ke mana. Ehm…mau cerita apa ya? Seperti yang di ketahui, saya sedang bercuti semester. Hanya 2 minggu sebab saya kan ambil semester pendek. Tak sangka eh, semester yang panjang dah berlalu dan saya dah lalui peperiksaan akhir dah pun. Oh ya, saya belum buat analisis tentang apa yang saya lalui sepanjang semester lepas. Banyak benda yang berlaku dan dan saya alami. Semester yang penuh suka, duka dan saya rasa paling banyak berperang dengan perasaan. Penat ooo kalau berperang dengan rasa sebab alih-alih kita yang sakit kepala dan juga sakit hati. Sabar je lah dengan apa yang saya alami semester lepas. Tu belum campur penyakit MALAS dan juga nak buat apa ikut suka hati. Parah juga kalau semester akan datang ni macam semester lepas. Rasa tak mau dah ulangi benda tu. Okey la, hal itu akan di ceritakan kemudian.
Ehm…ehm…ehm…mau cerita apa ni. Buat ringkasan je lah apa yang berlaku sepanjang minggu lepas.

15-16 April 2011
Kembali ke bumi UIA sebab ada program. Jadinya balik Penang hanya 3 hari. Okey la, buat lepas rindu. Sat pun tak pa la, janji balik. Saya balik  semula ke UIA sebab ada Mukhayam Dhakili@Indoor Camping. Program dalam UIA sahaja, dan bertempat di bagunan Admin dan juga Masjid SHAS. Program sangat best terutama masa solat kat masjid. Masa solat Jemaah teringat betapa syahdunya bacaan imam UIA dan juga muazin yang azan sedap giler. Rasa tenang je.  Itulah keistimewaan kat UIA sebab kalau masa solat kita boleh dengar bacaan Qiraat yang pelbagai. Program banyak di isi dengan penyampaian sahaja. Dah nama pun perkhemahan dalaman, maka dengar ceramah je la. Ceramah yang baik untuk makanan rohani ^_^

17,18,19 & 20 April 2011
Kemudian Selama 4 hari 3 malam saya berjaulah ke Padang, Indonesia.  Seronok juga dapat melawat tempat orang. Banyak pengalaman yang saya dapat.  Banyak tempat yang di lawat. Lepas balik dari sana, baru saya faham kata-kata "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri". Lain tempat lain keadaannya. Apa-apa pun, saya bangga jadi rakyat Malaysia sebab Malaysia sangat best walau kita rasa dah susah kat sini, kat sana lagi bertambah susahnya. Kalau ada peluang lagi, lepas ni saya nak menjelajah ke negara lain pula. Teringin nak pi melawat Sepanyol ^_^

21 & 22 April 2011
Balik dari Jaulah dari Indonesia saya buat LIDV dan stay sat kat UIA. Ehm…niat di hati nak selesaikan hal praktikal. Kalau ikut rancangan saya dan Ann nak pi melawat sekolah yang bakal kami buat praktikal. Semangat lho mau lihat-lihat sekolah dan berkenalan dengan “bakal majikan dan rakan setugas”. Tapi, apa kan daya. Hal praktikal ni belum selesai lagi pun, masih tergantung.  Agak bengang jugak bila pi pejabat tak ada orang. Saya punya la pergi lewat sikit dalam pukul 3 sebab kalau pergi pukul 2 mesti kakak-kakak tu belum balik solat & makan. Pi pukul 3 pun tak ada orang kat office tu. Sorang pun tak ada, yang ada anak kak Hamisah tu dok ngadap PC mak dia. Bila di tanya mana semua orang. Selamber je adik tu jawab, semua orang solat. Ek??? Solat mendenya dah pukul 3 kot. Lagi satu, masa rehat dah habis la. Huhuhu…okey sabar. Kemudian saya datang semula pukul 3.30 macam tu. Dah ada orang. Sekali lagi sakit hati sebab office academic affairs tu tak tahu pasal hal praktikal ni. Argh….sekali lagi. Saya cakap ada notis dekat luar kata boleh periksa tempat praktikal kat office Academic affairs. Boleh kak hamisah tu jawab, dia tak tahu pun, cuba Tanya office post-graduate. Saya jawab la, kat luar ada notis. Dia kata, sapa pulak yang letak. Ishk…ishk… tak puas hati saya. Dia ikut saya keluar kemudian tengok sendiri notis tu. Dia macam terkejut. Pastu tergagap-gagap nak jawab. Amek kau. Alahai, macam mana la depa ni buat kerja. Kesimpulannya, hari tu saya tak dapat jumpa sesiapun yang boleh terang pasal hal praktikal ni. Pi office post-graduate pun tak ada orang. Cuti kot. Huhuhu...

23 April 2011
Antara sebab saya stay di UIA adalah sebab nak pi Pesta Buku Antabangsa Kuala Lumpur 2011. Tahun ni punya shopping pecah rekod sebab jalan-jalan kat sana 2 jam sahaja. Saya dan rumate kesayangan, Iffah hanya membeli ikut list yang telah di senaraikan. Awal-awal lagi dah tengok floor plan kat mana booth buku-buku yang mau di beli. Tujuan utama mestilah ke booth JS. Memborong sakan di sana. Saya membeli 17 buah dan Iffa 16 buah kot tak salah saya. Banyak tak? Hehehe…biasalah, dua-dua hantu novel. Tak boleh kata apa. Dapat beg comey dari JS dan juga kipas berlagak.  Oh ya, novel saya hanya 7 buah, yang lagi 10 buah tu kepunyaan Farah. Dia mintak tolong belikan. Sempat juga ambil tandatangan dari Syud dan juga Adeliah. Imaen yang pura-pura susun buku pun tak ketinggalan ambil tandatangan dia. Cuma Kak Su aja yang tak sempat. Masa kami sampai, dia baru nak pi solat. Selepas JS, baru boleh pi tengok buku kat booth lain. Saya nak pi PTS mau cari beberapa buku. Nasib booth PTS hanya berdepan dengan booth JS. Jadi, tak payah jalan jauh-jauh. Oh ya, ternampak buku baru lecturer kesayangan Cik Ann. Smart giler buku dia, sangat bewarna-warni, hard-cover dan nampak sangat mewah buku tu. Rasa mau beli tapi tak cukup bajet la pulak. Nanti la, beli sendiri dengan penulis dia, boleh dapat harga istimewa dan juga tandatangan dan juga boleh ambil gambar penulis kot ^_^. Kat PTS tak beli apa sangat sebab nak cari komik Takaza 2 je dan juga buku tulisan Mardiana. Kemudian gerak ke Booth Karangkraf yang luas itu. Dah tawaf 1 dewan tu, tapi tak jumpa pulak buku yang nak beli. Alih-alih, cakap je kat petugas di situ kata nak buku apa. Dengan sepantas kilat dia pi cari. Alhamdulillah, senang keje. Lepas tu, misi di teruskan untuk mencari buku akademik pulak. Mesti la kena seimbang antara buku pelajaran dan juga bukan pelajaran. Ehm…akademik la sangat, sebenarnya nak cari buku rujukan untuk adik saya. Maka, kami ke booth Sasbadi. Kat sini pun saya main tanya mana buku yang terbaik, berbaloi dan berguna. Malas nak belek satu-satu, saya ambil je yang mana di cadangkan oleh petugas kat situ. Senang kerja lagi ^_^. Sebenarnya, tak sempat pun nak melawat semua booth buku yang ada sebab nak kejar masa nak bertolak balik kampung malam tu juga. Maka, membeli apa yang dalam senarai je la. Dan malamnya, lepas maghrib bertolak balik ke kampung halaman dengan menaiki kereta Iffah. Ayah Iffah datang ambil dia sebab ada banyak barang yang nak di bawa balik.


Ehm...kalau di kira-kira, saya hanya bercuti 2 minggu aja la. Dah tolak dengan segala aktiviti yang di lakukan minggu lepas. Alahai...awat sat sangat cuti? Mana cukup. Huhuhu....sabar je la.

3 comments:

Miss Ann ~♥ said...

mau sourvnir dr padang~!! hehe...

hm...xg pun pesta bku...dok rmh pn bz memnjg..lg2 cik aien nk kwen..so teman2kn dia jela..huhu

nadia said...

hehehe...ada2 souvenir dr Padang. nnt sy bg.

org lain yg nak nikah, org lain yg sibuk eh? nasib awk tgh cuti, dpt la jga nk tolong ain kan ^_^

Miss Ann ~♥ said...

hehe...xla tlg byk mn pn...skadr hilangkn nrvs dia je..hehe