Sunday, October 10, 2010

Kerja-kerja membuat kolaj

Assalamualaikum semua,
apa eh nk cerita? Sebenarnya dah lama tak jd org art, bermain dgn warna & menjdi kreatif. Tetiba, sem ni kena buat kolaj untuk subjek Counseling Skill 1. Oh...sungguh excited nak siapkan. Sir Khairul Zain tu nak 5 page kolaj. Tajuk atau tema kolaj tu ikut suka la, sembarang. Masa dapat task tu, rasa nk melompat ja sebab teruja ooo nk buat kolaj ni. Dah lama tak buat kot. Last dulu buat masa mengajar kat tadika masa zaman praktikal la. Tapi, agak tertanya-tanya gak la, apa motif atau sebab dia bagi task ni kat kami. Nak tanya direct kat Sir, rasa segan plak. Huhuhu...buat ja le tanpa byk ckp.

Kami kena hantar kolaj ni sebelum 30hb Oktober ni, kiranya sebelum final exam la. Dengan penuh gigih dan semangat membara, saya buat sikit-sikit  la. Mula-mula saya sketch dulu atas drawing blok gambar apa yg sy nak. Sekali ngan tulisan. Agak susah tapi best. Setakat ni baru siap 1 kolaj. Saya berjaya siapkan kolaj ni dlm masa 1 mlm je. 
ni la hasil kolaj yg pertama berjaya di siapkan. Bangga gak la dpt siap 1 kolaj dlm dok sibuk2 sepanjang minggu lepas.

main hentam letak tangga yg mcm ni ja. Tak tahu nk buat yg lagi cantik. ni pun hasil Google.

perasan tak background yg kaler merah tu dah mcm platelet darah je? mcm sosej ats pizza pepperoni pun ada gk ni. huhuhu....
Ni kolaj kedua yg masih dlm pembikinan. Mula-mula sy dh fedup nk siapkan bnda ni. Masa tu sy skit perut sbb angin. Tensen sy sebab sakit, lagi bertambah sakit sebab tak jadi yg mcm sy nk. Huhuhu...sedih dlm hati, hnya Allah yg tahu. Apa yg sy dah rancang awl2 dh tak jadi. Tapi....apply gak la "positive thinking" on this situation. Saya akn cuba nak mencantikan kolaj ni. Apa susah, kalau tak jadi, buat la lain. Huhuhu...

yg ni background dia, sy nk wat ala2 puzzle. amacam, jd tak?
Proses nak menyiapkan kolaj ni mmg menguji kesabaran. Tambahan pula kalau masa tu kita emosi tak stabil, lagi rasa nak koyak2 je benda ni semua.Huhuhu..sabar je la kan.

Sebenarnya,ART THERAPY adalh salah stu teknik dlm kaunseling juga. Biasanya kita apply teknik ni kat kanak-kanak sebab mereka ni susah nk berckp & meluahkan apa yg mereka rasa. Secara semulajadi, kanak-kanak ni mmg kraetif dan sukakan art. So, dr lukisan atau apa sahaja hasil seni yg mereka buat akan mengambarkan perasaan mereka. Dari situ, sebagai kaunselor kita akan terjemah maksud lukisan atau hasil seni tersebut samada kanak-kanak ni ada masalah atau isu yg menjejaskan hidup dia. 

p/s: Selamat Membuat kolaj buat Cik Ann yg nak kuar "meeting" someone sambil membeli brg2 untuk kolaj ni. Hati2 jln eh. Tapau le kat sy apa2 :)

2 comments:

Miss Ann ~♥ said...

my collage tertunda dowhh!!! hehetp xpe...esk i beli brg2...u nk pesan pape x, dear~~? heheh

nadia said...

tak pe. masih ada masa yg byk nak siapkan. awk kn lagi kreatif dr sy. hehehe...

tak ade apa nk pesan kot. tq :)