Friday, December 31, 2010

Hari Terakhir di 2010

Assalamualaikum semua,
hari ni hari terakhir untuk bulan Disember dan untuk tahun 2010. Cepat kan masa berlalu, dah abes 1 tahun kita lalui. Besok dah masuk tahun baru. Bila dah bertambah tahun, bertambah juga la umur. Bila umur dah meninggkat, tanggungjawab juga bertambah. Kena jadi lebih matang dan tak ikut perasaan sangat.

Tahun 2010 banyak membawa suka dan duka dalam hidup saya. Kehidupan dan tarbiyah di UIA banyak membentuk diri saya menjadi lebih baik dan saya rasa bertambah baik dari sebelum ini. Saya bersyukur sangat sebab saya di kurniakan sahabat yang baik, persekitaran yang memberangsangkan, pensyarah-pensyarah yang sangat saya hormati dan rumate yang baik hati. Sungguh, saya sangat suka orang-orang yang berada di sekeliling saya. 

Dulu impian saya, bila dah tahun 2010 saya dah bayangkan saya dah kawen dan ada anak, sudah ada kerjaya sendiri. Dulu saya nak jadi doktor gigi tau. Tapi, Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diri saya. Sungguh saya sangat bersyukur. Kehidupan saya sekarang pun dah baik, tak ada apa yang saya nak saya rungutkan lagi. Ada orang kehidupannya tak sebaik saya pun.

Insyaallah, tahun 2011 banyak lagi perancangan yang nak di buat. Saya nak menghabiskan degree yang tinggal lagi setahun, pergi praktikal kat sekolah, nak pertingkatkan diri, nak mencari orang yang sudi membimbing dan bersama saya di kala susah dan senang, nak menjadi anak yang solehah dan berbakti pada mak ayah, dan banyak lagi. Semoga Allah permudahkan segala urusan saya.  

Sekian, Wassalam.

p/s: Ahamdulillah, cuti hujung minggu yang panjang ni, saya nak pi camping. Nak rasa susah-senang survival dlm hutan dan makanan di catu. Dah lama tak buat aktiviti lasak ni. 

Saturday, December 25, 2010

Coretan di KLCBF@PBKKKL

Assalamualaikum semua,
tadi pagi saya berkesempatan berkunjung ke Pesta Buku Kanak-Kanak Kuala Lumpur kat PWTC. Pesta buku kali ni macam tak meriah sangat, gerai-gerai yang ada pun tak best macam tahun-tahun lepas, dan booth semua semestinya menjual buku-buku yang berkaitan kanak-kanak la. Orang pun tak ramai walau cuti sekolah. Ada sorang penulis buku kat JS ni cakap, kuasa membeli di tangan ibu bapa. Kalau dah ibu bapa tak bawak, tak kan kanak-kanak tu nak datang sendiri kot. Betul-betul.....Saya rasa gerai paling Gempak dan meriah tadi adalah booth PTS. Best giler buku-buku dia, ada potongan dan booth dia besar. Kelainan pesta tahun ni sebab ada pameran dari Petrosains kot walau tak banyak mana bahan pameran yang di bawa. Semuanya yang biasa-biasa yang saya dah tengok.

Masa kat pintu masuk, saya dah pesan kat Iffa, nanti kat dalam kalau ada orang tanya, cakap yang kita ni Cikgu. Bukanya apa, mesti orang-orang yang kat booth tu akan tanya kita ni siapa sebab dah pi Pesta Buku Kanak-Kanak. Saya dah ada pengalaman ni masa tahun-tahun lepas. Seperti yang di jangka, ketika saya tengah belek-belek barang kat satu booth ni, tukang jaga booth ni tanya saya "Cikgu ke? Cikgu tadika ke cikgu sekolah? Hehehe...saya senyum dan cakap "Lebih kurang la" Pastu dia tanya, "Mengajar apa" Saya cakap la kaunseling. Pastu dia cakap" Owh...BBM la ni..." Oh ya...BBM tu apa eh? :) Dia sambung lagi " Cikgu kat sekolah rendah mana?" Hehehe...mentang-mentang la saya ni kecik, dia ingat saya mengajar kat sekolah rendah ke? Huhuhu...sedih tau. Tapi tak pa. Maintain cool je la. "Saya cakap la, saya ni belajar dan belum habis lagi"

Friday, December 24, 2010

TAzkirAh Jumaat : Semoga Terus Tabah

Allah mencipta kita maka Dia mengetahui apa yang sesuai dengan hambanya dan yakinlah pada diri kita, 
maka kita akan mampu melakukan apa sahaja yang kita inginkan dengan izin Allah. 

Sesungguhnya kejayaan itu adalah rahsia Allah yang tersembunyi agar kita tidak berputus asa. 
Maka jadikan ia sebagai pemangkin kepada kita untuk mencapai kejayaan. 

“Apabila seseorang itu tidak diberi pertolongan oleh Allah, maka perkara pertama yang menghancurkannya adalah usahanya” 

Wednesday, December 22, 2010

RANDOM: Di waktu tengah malam

Assalamualaikum semua,

tengah-tengah on9 tadi, dapat call dari mama. Mama call pukul 12.23am. Pelik betul dapat call malam-malam macam ni. Dalam kepala dok pikir macam-macam kalau ada apa-apa jadi kat rumah tu. Ada kecemasan apa ka, ada sesiapa sakit atau meninggal ka, atau ada benda penting. Huhuhu....Macam biasa, bila dah call tu mesti ada ayat tanya khabar dan dok buat apa segala. Dalam hati, mau ja nak cakap cepat-cepat " Awat mama call?" Tak sabar ni nak tau berita yang di sampai kan.


Fuh....lega bila Mama cakap pasal apa dia call. Berita yang di sampaikan adalah berita yang gembira rupanya. Berita yang boleh rasa nak melayang sekejap. Berita yang membuatkan Mama mesti tak boleh tidur malam ni kot dan...anak perempuan dia kat UIA ni pun sama.

Alhamdulillah, tak tau nak respond macam mana bila dengar suara mama yang ceria dan gembira sangat bila bercerita tadi. Baguslah,  sebab memang tak mau buat mama sedih dan risau. Kalau boleh nak dia gembira ja dengan anak dia ni. 

Thursday, December 16, 2010

Kembalikan Pulau Pinang kepada Sultan Kedah

Assalamualaikum semua,
sebagai orang Pulau Pinang isu Pulau Pinang sekarang memang perlu di ambil peduli. Sapa yang tak sayang negeri tanah tumpah darah ooo. Tadi baru baca kat Akhbar Utusan pasal hal Kedah nak ambil Pulau Pinang balik. Rupanya, baru cadangan dan masih banyak perkara perlu di teliti lagi. Bukannya apa, hal ini melibatkan sejarah.

Kalau betul jadi Pulau Pinang di kembalikan ke Kedah, saya sokong 100%. Ceh...sebenarnya tak ada beza pun bagi saya sebab saya memang mix Pulau Pinang + Kedah pun. Jadi, tak ada masalah. Yang jadi masalah nanti pemerintah sekarang la kot. Mesti bukan senang nak lepaskan negeri yang dah di tawan ni. Apa-apa pun, tunggu dan lihat la.

Tuesday, December 14, 2010

Guru kedua tumpu tugas sampingan

BH Online

Guru kedua tumpu tugas sampingan

Oleh Lum Chee Hong
lumch@bharian.com.my
2010/12/14

Cadangan ringan tugas pendidik, jamin keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran

KUALA LUMPUR: Cadangan menempatkan guru pembantu dalam kelas melebihi 35 murid di sekolah rendah dan 40 murid di sekolah menengah mampu mengurangkan beban tugas guru, sekali gus dapat keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran (P&P).

Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Lok Yim Peng, berkata antara lain guru pembantu boleh menumpukan kepada tugas sampingan lain seperti perkeranian serta pengurusan program teknologi maklumat dan komunikasi.

Katanya, guru pembantu juga boleh berperanan membantu murid yang menghadapi masalah seperti sakit atau demam ketika berada dalam kelas.

Monday, December 13, 2010

Semester baru & Azam baru

Assalamualaikum semua,
hari ni semester baru dah mula. Belum sampai 24 jam kat UIA ni, dah rasa rindu rumah. Makan pun tak lalu sebab hati masih kat rumah. Eh..bukan saya je tau. Kawan-kawan saya yang lain pun berperasaan yang sama. Betul tak kawan-kawan? :)

Okey, semester ni saya ambil 21.5 credit hour. Alhamdulillah, semester ni hal daftar subjek tak ada masalah macam semester yang lepas. Cuma semester ni banyak kelas petang dan saya banyak ambil subjek minor iaitu Pendidikan Moral. Sungguh la, semester ni saya akan lebih "bermoral" kot. Huhuhu....

Tuesday, December 7, 2010

RANDOM: Kerja-kerja membuat kolaj - di sebalik Tabir

Assalamualaikum semua,
tak tahu nak isi apa kat blog ni. Jadi, saya buat la entry ni. Saya nak tunjuk hasil-hasil kolaj yang saya buat untuk subjek Basic Counseling semester lepas. Ada juga orang yang Goolge cari pasal maklumat  pembuatan kolaj ni ye. Meh saya share pengalaman saya buat kolaj. Kalau nak tau kolaj tu apa, sila klik SINI ye.

Nak buat kolaj ni, senang ja. Bahan-bahan yg di perlukan adalah gam, gunting & apa-apa jenis kertas tak kira la yg bewarna, surak khabar, keratan majalah, kertas yg berstuktur kasar pun boleh. Pastu, kita kena ada tema apa yg kita nak buat untuk kolaj kita. Lukis tema tu atas kertas kosong, kemudian tampal la kertas warna tu atas lukisan tu. Tak pun, kita juga boleh buat yg mcm saya buat untuk assigment saya ni. Nanti boleh tengok gambar kat bawah ye.

Monday, December 6, 2010

Selamat Dapat Keputusan & Selamat Tahun Baru

Assalamualaikum semua,

tetiba petang-petang macam ni rajin plak nak menulis kat sini. Tadi nampak ramai plak member-member UIA yang online kat YM, selalu tak la ramai macam ni. Korang tak sabar eh nak tunggu pukul 6 petang ni? Saya pun. Tambah, saya pun tengah nervous ni sebab keputusan exam bakal keluar petang ni. Waa...takutnya. 

Sunday, December 5, 2010

Tag dan diri saya

Assalamualaikum semua,

terima kasih di ucapkan kepada Farah sebab bagi award ni. Maaf ya Farah sebab baru nak menjawab tag ni. Syarat nak dapat award ni kena ceritakan serba sedikit tentang diri penerima sebanyak 7 benda. Ehm...banyak gak tu. Ini award nya.


Saturday, December 4, 2010

Jika Sultan Kedah mahu Pulau Pinang di kembalikan

Assalamualaikum semua,



ALOR SETAR - Persatuan Kerabat Diraja Kedah (PKDK) akan mohon perkenan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah untuk bekerjasama dengan Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) memulakan tuntutan Pulau Pinang dikembalikan kepada negeri itu.

Thursday, December 2, 2010

Random: Di kala waktu RAJIN

Assalamualaikum semua,

nak bagitau:

  1. Lappy saya di jangkiti virus. Jadi kalau nak online selalu tersekat-sekat. Saya tension, fed-up pastu malas nak up-date blog.
  2. Adik saya masih conquer lappy saya ni. Tepat pukul 9 pagi, dia akan ketuk bilik. Dengan tersengeh-sengeh, ala-ala manja mengoda, amik lappy saya ni masuk bilik dia. Dia main game Ninja saga sehari suntuk, dari pagi sampai malam. Dia dah level 5 tp tah mcm mana, semalam akaun FB dia tak boleh buka. Jadi, dia buat akaun baru. Maka, lagi la dia nak buat mcm harta dia ja lappy ni sebab dia nak main balik game Ninja Saga tu. Apa yang best pun tak tau la. Maka, saya tak dapat nak up-date blog kesayangan ramai saya ni.

Sunday, November 28, 2010

I'm back

Assalamualaikum semua,
dah lama tak moncoret apa-apa kat sini kan. Seperti yang di bagitau oleh anak sedara saya, budak Zaheen tu, saya tengah bercuti semester tapi malas nak up-date blog. Saya lebih suka baca blog orang lain je sekarang ni.

Ehm...sebut pasal Zaheen, dia dah balik pun ke negara tanah tumpah darahnya pagi tadi. Jadi, rumah kami ni dah sunyi sepi macam dilanda garuda. Dah tak ada hilai ketawa dia. Tok Mama & Tok Abah la paling terasa bila Zaheen balik ni. Dari pagi tadi sampai la malam ni, asyik dok sebut-sebut je nama cucu sorang tu. Sayang betul, maklumla, cucu sulung. Mau tak sayang giler.

Thursday, November 25, 2010

Coretan dari Zaheen

Assalamualaikum semua,

Hi!!!  Nama saya Zaheen Az-Zahra, just call me Zaheen. Saya orang Singapore, tapi Baba kata saya ni PADI. PADI tu adalah Pendatang Dengan Izin ya!!! Sekarang ni, Zaheen kat Penang, sebab balik kampung sebelah Baba Zaheen. Mesti semua orang pelik, kenapa Zaheen pula yang tulis kat sini. Sebenarnya, Mak Ngah Zaheen iaitu tuan bunya blog ni agak sibuk. Walaupun dia tengah cuti semester, tapi dia sibuk mengurus rumah tangga. Hehehe...tak lama lagi, Mak Ngah Zaheen dah nak kahwin kot. Yeyeye....nak dapat Pak Ngah.

Wednesday, November 10, 2010

Sekitar Minggu Peperiksaan

Sedikit kisah sekitar minggu exam

Study together
Kenapa study together bukan study group.? Dah memang menjadi amalan saya dan Cik Ann untuk study together bila nak final exam ni. Study together bermakna study sama-sama kat mana-mana sebab kalau lepak kat bilik, mesti tak study punya. Semester kali ni, study together kami tak cukup korum sebab 2 org kwn kami yang selalu dengan kami tak join sama. Ehm...harapnya semester depan kita dapat study sama-sama lagi ye. Oh ya...semester ni study together jadi super meriah sebab ramai plak yang join. Okey lah....kami terima dgn hati yg terbuka sangat2 :)


Takdir

 
Dihempas gelombang dilemparkan angin
Terkisah bersedih bahagia
Di indah dunia yang berakhir sunyi
Langkah kaki di dalam rencanaNya

semua berjalan dalam kehendakNya
nafas hidup cinta dan segalaNya

Dan tertakdir menjalani segala kehendakMu ya robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya padaMu ya robbi
Dan tertakdir menjalani segala kehendakMu ya robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya padaMu ya robbi

Bila mungkin ada luka coba tersenyumlah
Bila mungkin tawa coba bersabarlah
Karena air mata tak abadi
Akan hilang dan berganti (hilang kan berganti)

Bila mungkin hidup hampa dirasa
Mungkinkan hati merindukan Dia
karena hanya denganNya hati tenang
Damai jiwa dan raga

Dan tertakdir menjalani segala kehendakMu ya robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya padaMu ya robbi
Dan tertakdir menjalani segala kehendakMu ya robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya padaMu ya robbi
Hanya padaMu ya robbi

By: Opick Feat Melly Goeslaw


BERSAMA MUHASABAH:
 
tanda hati keras dan lalai-
sukar menangis, ketika melakukan dosa tidak merasakan ianya dosa, tidak segera istighfar ketika melakukan dosa, lupa hakikat mati dan gembira dengan nikmat dunia (plan utk kesenangan dunia melebihi kesenangan di akhirat), tidak merasakan manis iman ketika beribadah, tidak tamak dlm melakukakan ibadat, tidak dpt mnerima nasihat.

Tuesday, November 9, 2010

Adakah "beliau"?????

myMetro | 2 drebar teksi Pakistan ditahan


KUALA LUMPUR: Dua warga Pakistan dikesan menjadi pemandu teksi dengan menyasarkan lokasi yang sering menjadi tumpuan pelancong terutama di Jalan Ampang dan Jalan Pinang untuk mengambil penumpang.
Malah, pemandu teksi berusia 30-an itu dipercayai menjadikan malam hujung minggu sebagai waktu operasi.

Sebelum ini, ada aduan diterima Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang mendakwa dikenakan caj tambang teksi mencecah RM150 bagi perjalanan sehala dari Hentian Puduraya ke Bukit Bintang.

Aktiviti kedua-dua lelaki warga asing terbabit tidak bertahan lama apabila ditahan hasil intipan dan penyamaran anggota serta pegawai dari unit khas JPJ Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang dikenali Unit Kenderaan Perkhidmatan Awam (KPA), Jumaat lalu bersama lima lagi pemandu teksi warga tempatan.

Petikan akhbar Metro

Adakah teksi beliau yg kami naik hari tu??? Ehm...hari rabu lepas, saya bersama Ruham & Sa'idah naik 1 teksi ni. Sungguh menakutkan betul teksi ni sebab pemandu dia foreigner. Tak pasti org mana tapi rasanya org Pakistan kot. Lagipun muka dia agak menggerunkan mcm muka mamak yg kt cafe HS tu. Huhuhu....

Kami naik teksi ni dr simpang depan KAED sebab baru balik dr pasar mlm. Dr jauh sy dh nmpk kepelikan teksi ni sebab teksi ni bergerak perlahan depan perhentian bas yg tak jauh dr simpang yg kami tunggu tu la. Saya dh rasa tak sedap hati. Pastu, bila Farah tahan teksi ni, kami semua terkejut tengok pemandu tu. Kami terpaksa naik gk la sebab Ruham tak sihat lagipun dh tertahan teksi tu pun.

Bila kami naik, pemandu tu tanya, "Nak pergi mana? KLCC??" gaya dia cakap mcm mat bangla ckp Melayu. Kami dh naik pun, tak kan nk turun plak. Nasib dlm teksi dia tak ckp byk. Saya pandang je dia, dlm ati tak tahu nk buat apa. Tak teringat langsung nk tengok dia punya ID kat depan teksi tu ke, nk amik no teksi ke, mmg blank tak tahu nk buat apa. Saya pelik, mcm mana boleh plak mamat Pakistan ni bwk teksi, mana dapat teksi, bleh ke dpt permit etc. Memikirkan kami naik dlm UIA dan naik bertiga pula, Insyaallah tak sempat nk jd apa-apa kot. Huhuhu...

Alhamdulillah, selamat sampai kat Marhalah Nusaibah. Dah selesai bayar teksi, kami pun turun. Tetiba Saidah kata "Kak, pemandu teksi tu dr td asyik pandang Kak je. Tadi nk turun pun pandang, masa nak naik td pun dia pandang akak je !!!" 

What???? 

Patut le sy rasa semacam je. Sungguh menakutkan...lepas ni klu nak naik teksi, kena berhati2 la. Bukan sembarang je boleh naik, terutama klu naik sorg. 



Sunday, October 31, 2010

Selamat Menghadapi Peperiksaan semua !!!

Assalamualaikum semua,

ehm..ehm...hari yg di tunggu dah tiba. Hari nak periksa final la. Ishk..ishk...tak sangka betul, semester 1 10/11 dah di penghujung. Sebenarnya final exam kat UIA mula 30 Oktober sampai 15 November. Pejam celik, dah habis satu sem pun. Semester ni saya rasa paling teruk kot. Rasa malas dlm diri dah berganda-ganda. Bak kata Cik Ann, dah jadi senior, tanduk tumbuh makin panjang la. Ye le kot :)

Semester ni paling teruk sebab semua assigment hantar bukan on time. Selamber aje, ikut suka nak hantar bila. Memang tak berperasaan pun bila hantar assigment lewat. Teruk kan? Ehm...ada subjek yg kena potong markah sebab hantar lewat. Nasib la, nak buat macam mana kan. Dah salah sendiri. Belajar dari kesilapan ye.

Subjek yg paling susah nk paham adalah Basic statistics. Dah la saya ni mmg tak gemar sgt dgn nombor ni. Nasib la. Dok dlm kelas pun bukan paham apa Dr. Nik ajar. Bila Dr. Nik tny paham, semua kata paham, tak ada soalan nk tny. Bila kena buat assgment, semua pakat tak tau buat. Tapi...nasib group mate sy sgt sporting. Kami ni sama-sama tak paham dan sama-sama belajar. Korang mmg best la. Moral support sgt penting. Apa yg penting...KERJASAMA.

Subjek kegemaran semester ni adalah UNGS 2050: Ethics & Fiqh for everyday life , sbb ust Kabuye yg ajar. Lagi satu, subjek Fiqh ni mmg feveret subjek sejak dr kolej lagi. Dapat plak lecturer yg best, lagi la suka byk2. Lepas ni mesti rindu kat kelas dia sebab cara dia mengajr mmg best.

Subjek lain semua best gak. Best ke tak best ke mmg kena amik kan sebab nak kena complete 144 credit hour. Nasibla, nak buat mcm mana. Lumrah hidup sbg pelajar :)

Okey la, sempena musim exam ni, saya nak ucapkan selamat menghadapi peperiksaan buat kawan-kawan di UIA dan juga di semua universiti yg periksa juga. Tidak di lupakan juga buat adik-adik saya di KUIN dan PSAS yg nk exam gk. Buat yg terbaik dlm exam ya. Doakan kejayaan kita bersama.

Jadual exam:
1) Social Work For Community Service - 31 Oct 2010
2) Ethics & Fiqh for Everyday Life - 2 Nov 2010
3) Career counseling - 4 Nov 2010
4) Introduction To Statistics - 6 Nov 2010
5) Introduction To Group Counseling - 10 Nov 2010
6) Islamic Approach to Counseling - 11 Nov 2010
7) Individual Appraisal : Counseling Children & Adolescents

Friday, October 29, 2010

Maafkan aku....kawan...

Assalamualaikum semua,

tanggal 29hb Oktober 2010, baru tahu hati seseorang dh jadi kecil sebab saya. Huhuhu...sedih lho bila dpt tau. Sori, saya tak pernah notice pun pasal benda ni. Patut la bila kami berjumpa, dia dh tak seramah seperti selalu. Kalau lalu sebelah pun, mcm org yg tak kenal. Padahal kami pernah rapat. Saya tekankan perkataan "pernah rapat" walau tak la serapat mana pun. Rapat lagi dia dan so-called CF dia tu. Tapi sekarang agak jauh. Sebab.....ehm...ats sebab2 tertentu gak la.Huhuhu....

Sepatutnya hari ini hari gembira dia, tapi ada berita sedih juga menyebabkan dia tak ada dlm mood yg sepatutnya. Muka dia agak keruh tadi, tak tau la sama ada dia terkejut atau terharu dgn kejutan tadi. Rupanya, semalam kwn baik dia meninggal dunia. Sedekah Al-Fatihah buat arwah ye. Ehm...patut la dia mcm tak ada mood nak meraikan hari bahagia dia hari ini. 

Buat dia. Saya dengan rendah hati nk memohon maaf atas kesalahan saya tu ye. Sungguh tak sangka kata-kata dan perbuatan saya tu telah melukan hati awk. Mungkin kata-kata saya ketika itu agak kasar. Tapi, bukan niat saya nk nak sakitkan hati awk pun. Huhuhu...mungkin bagi saya sekadar gurauan tapi bagi awk ia sangat melukakan. Andai waktu dapat di putarkan, saya pasti akan cuba jaga hati awk.Tapi...dah terlajak meluncur kata dari mulut ni kan.

Dulu saya pernah berkata nak jaga percakapan saya agar awk tak terasa lagi. Masih ingat? Tapi....saya langgar kata2 tu. Awk kata, saya belum cukup kenal diri awk. Tapi saya rasa saya dah terlalu kenal kot. Mungkin saya yg silap menilai awk, dan masih belum betul2 kenal awk kot. Tapi saya letakkan high expectation tau kat awk. Mungkin awk tak boleh nk jd apa yg saya expect kan tu. Mungkin betul kata awk. Ehm...segalanya mungkin.

Saya nak awk tahu apa yg sy kata datang dari hati ok. Bukan pada semua org sy kata macam tu. Saya kata pada org yg saya ambil berat dan sayang je. Huhuhu... Bila saya tegur bermakna saya ambil berat sebab awk kwn saya. 

Bila awk luahkan apa yg awk rasa tadi, saya rasa bersalah sangat tapi masih berlagak mcm tak ada apa2. Tapi, dlm hati ni dah bercampur baur tau. Saya tak sangka kisah antara kita begitu serius dan sama serius awk dan CF awk tu. Kalau awk nak tahu, saya simpan lagi SMS awk yg tanya pasal apa yg saya nk dr awk. Masa saya baca tu saya dah rasa tak sedap hati sebab awk mcm terasa ngan saya. Bila saya balas msg tu, awk terus senyap. Dan saya pun senyap la. Tak tahu plak awk berkecil hati dengan saya. Kalaulah masa tu awk bagitau apa yg awk rasa, pasti tak akan ada isu ni. Hati awk tak akan jd kecil. Benda tu dah lama berlakukan?

Ehm...apa2 pun, dlm hal ni, sy yang mulakan, maka saya mintak maaf byk2. Sekali lagi. Saya tak suka tau buat org sedih sebab awk ada hak untuk bergembira. Maaflah, kalau sepanjang sem ni saya dh tak bertegur-sapa dengan awk. Saya tak nak menambah masalah yg sedia ada dan tak selesai tu. 

Kita pun sama-sama dah dewasa dan matang. Masing-masing boleh berfikir dengan rasional kan. Macam awk kata, biarlah hal ni selesai masa ptg td je. Okey, sy terima. Saya harap awk pun tak simpan dlm hati dah ye. Kita kan dah nk exam, tak nak serabut kepala masing2. Oh ya...semester ni kita tak study sama2 kan? Ehm...

Akhir sekali, saya nak bagitau yg saya dah jaga kwn baik awk tu dgn baik. We have great time together. Tapi, kwn baik awk ttp sedih sebab awk tak ada dgn dia. Macam dia kata, kita berdua berbeza. Dia perlukan kita berdua. Saya tahu awk sayang dia. Saya harap lepas ni kamu berdua akan berbaik mcm dulu2. Jangan sakitkan hati masing2 okey!!!. Saya tak nak dua2 sakit hati dan makan hati.

Sekali lagi, maafkan saya....

p/s: kalau awk baca, sila respond ya. Kalau tak baca pun tak apa. Huhuhu....
 

Tuesday, October 26, 2010

Jiwang Mode: Random kisah cinta lagi....

Assalamualaikum semua,
mau kongsi satu cerita.

Cerita: Kisah seorang adik perempuan dan abang yg dlm perjalanan nk balik umah.
Masa : lebih kurang pukul 11 mlm kot.
Tempat: dlm kereta  Honda Accord plat nombor JBA _ _ _ _ yg sedang bergerak


Adik: Abang...nak tny?

Abang: Apa dia?

Adik: Mcm mana kita nak tau sorg lelaki tu serius nak kawen ngan kita

Abang: Awat? Lelaki mana nk kawen ngan hg?

Adik: Tak dak la. Kwn org la. Ada org nak kat dia. Tp dia tak tau lelaki tu serius ke tak.

Abang: Ooooo. Ingat hg.

Adik: Ehm......(mmg la org nk kawen, tp tak dk org nk la - berani jwb dlm ati ja)

Abang: Lelaki ni, kalau dia kata nk kawen ngan sorg perempuan, makna dia dah 50% serius. Kalau dh mai umah, jumpa mak ayah plak, dia dh serius 80%. Bila dh akad nikah tu, maknanya, dah 100% la dia serius.

Adik: Hehehe...mcm tu ka abg. Bleh pkai ka teori ni?
Abang: betui apa.


Ehm....so, dpt tak msg kat sini. Ni pengalaman dr org yg dh kawen ni. Hehehe....Lepas ni, klu nk tau lelaki tu serius ke tak dgn kita, bila dia dh buka mulut kata nk kawen ngan kita. Tp, kalau ckp saja, tak jumpa mak bapak, tak guna gk kn. Sebaiknya, hal2 perkahwinan ni di bincang ngan keluarga. 


Ehm...entry mlm ni berkisar tentang cinta dan perhubungan lagi kan. Ada member tnya, " Awat, dh tak tahan telinga ka nk dengar psl cinta ni? " huhuhu....bukan tak larat nk dengar. Tp dah kerja kita sbg kaunselor menadah telinga mendengar apa saja. 

Cuma....isunya masih sama. Cinta antara lelaki & perempuan yg tak berkesudahan. Bila nk selesai pun tak tau la. Antara isu nya, tak tau nk pilih yg mana satu, tak tahu lelaki tu serius ke tak, dh lma kapel, tp keluarga pak we tak tau pun lagi, cinta yg tak sekufu, perempuan ada ijazah, pasangan dia ada diploma ja, si dara yg terjatuh suka kat seseorg tp tak tahu jejaka tu suka kt dia ke tak. Ada yg lagi best, keluarga nk bakal menantu perempuannya berkulit cerah, kulit mesti lebih cerah dr ank teruna dia. Huhuhu. Masalah...masalah...


Saya??? Mendengar ja la segala masalah ni. Nk ckp lebih2, bukannya ada pengalaman bercinta pun. Bagi nasihat sikit2 boleh la. Nak lebih2, cuba tnya org yg berpengalaman :)



Monday, October 25, 2010

Hatiku dah kau tawan, Hidupku tak keruan

Assalamualaikum semua,

apa khabar hari ini? Bleh tak nak berjiwang mode mlm2 mcm ni. Tak larat nk menghadap statistik ni. Huhuhu....

Engkau laksana bulan
Tinggi di atas kayangan
Hatiku dah kau tawan
Hidupku tak keruan

Mengapa ku disiksa
Kenapa kita bersua
Berjumpa dan bercinta
Tetapi menderita

Kau tinggalkan diriku
Oh! kekasih mengapakah
Kau sunyikan hidupku
Oh! kekasih mengapakah
Manusia begitu

Mengapa ku di siksa
Kenapa kita bersua
Berjumpa dan bercinta
Tetapi menderita

Kepada yg "berkenaan" @ berada dlm situasi ni:
Tolong la...cuba jadi kuat sikit. 
Jgn nk tunjuk diri tu lemah sgt. 
Bunga bukan sekuntum, kumbang juga bukan seekor. 
Byk lagi kuntum bunga yg mekar yg boleh di petik.
Byk lagi kumbang yg bertebangan yg belum berjumpa bunganya.

Benda yg lepas, usah di kenang.
Kalau di kenang buat sakit hati ja.
Teruskan hidup dan cuba sayangkan diri sendiri.
Sebab dirimu begitu berharga.

Sakit bercinta tu, biasalah.
Kan dah jadi adat.
Kalau takut di lambung ombak, jgnlah cuba nk berumah di tepi pantai.
Pegi bina cinta tu jauh sikit dari pantai.
Jangan bina cinta di istana pasir sudah la.
Ada kemungkinan juga nk di bawa ombak. 

Belajarlah untuk bertegas dgn hati.
Tiada alasan untuk itu.
Kalau di turutkan rasa, pasti akan binasa.
Kalau di turutkan hati, matilah kita.

Dalam hidup ni, ada dua pilihan ja.
Terima atau menolak.
Menjadi kuat, atau memilih untuk terus lemah.
Pilihan di tangan kita.


P/s: okey, dah abes berleter. Boring tau ari2 telinga ni di sumbat dgn cerita cinta yg tak berkesudahan. Huhuhu...

"Hatiku dah kau tawan
Hidupku tak keruan"

 (I really mean this. Oh men...what should I do? Huhuhu...)

 

Saturday, October 16, 2010

(Lau Kana Bainana Habib) لو كان بيننا الحبيب

Assalamualaikum semua...

sekadar berkongsi:

لو كان بيننا الحبيب
لدنا القاصي والقريب
من طيبة قبل المغيب
طالباً قرب الحبيب

بقربه النفس تطيب
وتدعوا الله فيجيب
أنوار طه لا تغيب
بلغنا لقاه يا مجيب

فدتك روحي يا حبيب
محمد مكرم الغريب
بقربك الروح تطيب
يا رحمة للعالمين

 
meanings:
If the beloved (s.a.w.) were among us
Those from far & near will come to him (s.a.w.)
Hoping to see the sun of goodness before it sets
Desiring to be near to Him (s.a.w.)

In this company the soul feels great
On that moment If it prays to Allah, Allah will surely answer
The light of Taha (s.a.w.) will not cease to exist

Oh Ya who answers prayer please fulfill our hope to meet him (s.a.w.)
I am willing to sacrifice my life for you
Oh beloved (s.a.w.)
Muhammad s.a.w. honor of strangers
In your company the soul feels great
Oh mercy to all the worlds (s.a.w)

p/s: ringtone my hp :)



Thursday, October 14, 2010

Berita: Guru sukan ditahan cuba sebar gambar bogel kekasih

BH Online

Guru sukan ditahan cuba sebar gambar bogel kekasih

2010/10/14

BETONG: Seorang guru sukan sekolah menengah di Spaoh dekat sini, ditahan polis petang kelmarin, selepas didakwa cuba menyebarkan gambar bogel teman wanitanya yang kini sedang menuntut di Tingkatan Enam di sekolah tempat suspek bertugas.

Suspek yang pernah menjadi guru kepada mangsa dipercayai menjalin hubungan cinta dengan anak muridnya itu sejak 2008 dan mengugut menyebarkan gambar yang dirakam setiap kali mereka mengadakan hubungan seks selepas mangsa mahu memutuskan hubungan.

Menurut sumber, suspek, 34, menghantar SMS ugutan kepada mangsa berusia 18 tahun, sama ada membatalkan niat memutuskan hubungan mereka atau gambar bogelnya akan disiarkan dalam laman sosial, Facebook.

“Suspek ditahan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Betong selepas mangsa membuat laporan polis petang Isnin lalu akibat tidak tahan diugut.

“Hubungan seks antara suspek dan mangsa mungkin berlaku atas dasar suka sama suka, namun perbuatan suspek yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak berusia sebulan, mengugut mahu menyebarkan gambar bogelnya menyebabkan mangsa ketakutan.

“Suspek dikatakan merakam aksi mereka mengadakan hubungan seks setiap kali bertemu dengan mangsa di rumahnya. Mangsa turut mendakwa diugut sekiranya enggan mengadakan hubungan seks dengan suspek,” katanya.

Difahamkan, selain mangsa, guru lelaki yang berasal dari negeri ini, turut mempunyai hubungan dengan beberapa wanita lain berdasarkan beberapa gambar bogel wanita lain dikesan dalam telefon bimbit dan komputer ribanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Betong, Deputi Superintendan Mohd Bukhori Saffai yang dihubungi Berita Harian, mengesahkan suspek direman selama lima hari bagi membantu siasatan selepas menerima laporan dari seorang pelajar.

Kes itu difahamkan disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan kerana kesalahan menakutkan secara jenayah yang boleh membawa hukuman penjara maksimum dua tahun.


Monday, October 11, 2010

Berita: kemalangan ngeri 10.10.10

Assalamualaikum
Selamat pagi semua. Dah baca ke berita hari ini tentang kemalangan ngeri yg berlaku kat Negeri Sembilan tu? Kemalangan berlaku pada 10.10.10, iaitu tarikh semalam yg cukup cantik. Di sebalik kita mendengar berita yg baik semalam, tak sangka terdapat juga berita yg mendukakan. 

Tak terbayang mcm mana bas tu boleh melambung ke arah bertentangan & kemudian menghempap kereta yg lain. Dalam kemalangan tu, 12 org meninggal di tempat kejadian dan berpuluh-puluh yg lain cedera parah & ringan. 

Apabila berlaku kemalangan macam ni, semua pihak nak salahkan pihak masing-masing. Kita tak tahu apa yg berlaku di tempat kejadian. Tak guna kalau kita nk saling salah-menyalahi. Terimlah takdir Allah ni dgn tenang & fikirkan hikmah di sebalik kejadian ini. Siapalah kita utk menidakkan takdir Allah yg Allah dh tetapkan sebelum kita ada kat dunia ni lagi.

Berita selanjutnya boleh baca di 

Semoga Allah menempatkan mereka yg meninggal dunia itu di kalangan org2 yg beriman. Al-fatihah untuk mereka. Takziah buat keluarga yg terlibat. 

sumber: Metro
sumber: myvitrd
sumber: mstar
"Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.Dan sesungguhnya pada hari kiamat nanti segala pahalamu akan disempurnakan. Barangsiapa dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga maka sesungguhnya dia telah mendapat kejayaan yang sebenarnya. Dan tiadalah kehidupan di dunia ini melainkan kesenangan yang memperdayakan" ( Ali Imran: 185)

Membuat Tree of Life

Assalamualaikum semua,
entry kali ni tentang The Tree of Life. Pernah dengar tak? Okey, The Tree of Life adalah teknik dlm narrative therapy. Pendekatan ni memberi ilham dan harapan kepada kanak-kanak yg ada kisah silam yg teruk untuk meluahkan perasaan mereka.

Pendekatan ini membolehkan kanak-kanak untuk bercakap tentang kehidupan mereka dengan cara yang akn membuatkan mereka menjadi lebih kuat. Dalam terapi ni, kanak-kanak akan menggambar 'pohon kehidupan' (the tree of life) mereka sendiri di mana mereka akan bercakap tentang  'akar' (di mana mereka datang dari), kemahiran dan pengetahuan, harapan dan impian, serta orang-orang penting dalam hidup mereka.  

Selain itu The Tree of Life (Pohon Kehidupan) membolehkan kanak-kanak untuk berbicara tentang kehidupan mereka dengan cara yang tidak mengulang trauma yg mereka rasa, malah ia menguatkan hubungan mereka dengan sejarah mereka sendiri, budaya mereka, dan orang-orang yg penting dalam hidup mereka.

Dalam terapi ni, seseorang tu perlu melukis sabatang pokok yg perlu ada akar (roots), tanah (ground), batang (trunk), cabang (branches), daun (leaves), buah (fruits) dan bunga (flowers). Setiap bahagian pokok ini mengambarkan maksud yg berbeza. 

  • Akar (roots): mengambarkan tentang asal-usul, keturunan, nama keluarga, sejarah keluarga.
  • Tanah (ground): mengambarkan apa yg di buat dlm kehidupan sekarang dan juga aktiviti yg di lakukan setiap hari.
  • Batang (trunk): mengambarkan nilai diri, kemahiran dan juga kemampuan diri sendiri. 
  • Cabang (branches): mengambarkan harapan, impian dan juga keinginan yg kita nk dlm hidup ni.
  • Daun (leaves): mengambarkan org yg penting dlm hidup kita
  • Buah (fruits): mengambarkan apa yg org sekeliling bagi kpd kita; apa yg kita dpt dr org lain. Ia tak semestinya benda, termasuk juga kasih-sayang, dorongan dll.
  • Bunga (flowers): mengambarkan apa yg kita nk bagi kepada org lain. Ia juga boleh di katakan apa sumbangan kita kepada org lain dan tak semestinya dlm bentuk benda. 
Pendekatan Tree of Life tak semestinya sesuai untuk kanak-kanak je. Untuk org dewasa pun boleh juga. 

Hari tu berpeluang buat sendiri Tree of life ni. Sebenarya, Kak Aziah bagi ni sbg test yg ke-3 untuk subjek Individual Appraisal. Maka, hari khamis lepas, kami kena buat la dlm kelas. Memang best la. Dah lama kan tak pengang warna pensel, crayon & melukis segala. Tangan pun agak keras nk melakar. Riuh kelas sebab masing-masing tak tahu nk melukis pokok dgn cantik. Tapi, pattern pokok mesti sama semua. Pokok warna hijau, bunga warna merah & buah pun kaler merah. Hehehe...typical pokok kalau kanak-kanak lukis. Ada kwn2 yg lain keluar kelas, melukis bawah pokok sebab nak cari inspirasi kononnya. Hehehe...apa-apa la kwn2, janji siap. 

Sebut pasal siap, sy sendiri pun tak siap sebenarnya. Oleh kerana terlalu teruja nak warna guna crayon, sy pegi warna pokok yg sy lukis tu semua. Bila dh hampir siap, bru perasan tak ada ruang nak tulis plak. Sudahnya, sy buat semula tp sambung kat bilik la. Nasib Kak Aziah mintak hntar hari Isnin. Tapi sy siapkan hari Jumaat tu juga. 

Jom tengok gelagat kwn2 sy dlm kelas ni:

masing-masing kusyuk menyiapkan lukisan

ni lagi la bersemangat. Cik Ann jgn marah ye, sy letak gambar awk kat sini

ni la lukisan yg tak jadi tu. hehehe....

Tree of life Cik ann kita ni. Saya mintak dia lukis akar kat sy tp dia kata lukis la sendiri.Huhuhu...

Ni la Tree of life sy. Tah apa2 la sy lukis ni.

agak kelakar sebab buah, daun & bunga tu mcm tak jadi sgt. Apa2 la, jnji ada semua.

Akar yg sy lukis ni mcm tak lawa sgt. Cik Ann punya lgi cantik kan?

kesemakan meja berlaku dgn segala warna & alat tulis

Terima kasih kat Cik Ann sbb bg pinjam pensel warna & juga crayon utk sy bwk balik siapkan lukisan ni kat bilik.

Rumate sy agak teruja sebab akhir-akhir ni byk plak kerja yg beseni mcm ni. Dia siap kata, sy ni amik kaunseling ke seni lukis. Bilik dah mcm bilik budak KAED je. Terima kasih kat dia gak sebab tolong sy nak siapkan benda ni dan juga kolaj aritu.

Okey, lepas ni boleh la klu nk buat sendiri The Tree of life masing-masing. Kalau tak tahu nak buat boleh tny sy. Saya sedia nk tolong.

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

Assalamualaikum semua,
Salam hari Ahad. Cantik tarikh hari ni kan. 10.10.10. Maka, tak hairanlah ramai org yg nak melangsungkan pernikahan, pertunangan dll bagi mengabadikan tarikh yg cantik ni. Ada apa dgn tarikh ini sebenarnya??? 

Sebenarnya, tak ada apa yg best pun. Cuma mudah nak ingat je kan sebab tu org berebut-rebut nak pilih tarikh hari ini. Angkasawan kita Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor pun memilih tarikh hari ini untuk melangsungkan hari bahagia dia sebab tarikh ni juga dia naik angkasa kn. Bukan dia je, tapi ramai lagi. Tapi, tak ada plak kwn sy yg pilih tarikh hari ini. Huhuhu....

Kepada yg menikah atau bertunang hari ini, Selamat Pengantin Baru & Selamat bertunang ye. Semoga hubungan yg terbina akn berkekalan hingga akhir hayat. Oh lupa, buat mereka yg menyambut hari lahir hari ini, Selamat Hari Lahir ya.

Di sebalik kegembiraan, mesti ada kesedihan. Mungkin bg sesetengah org hari ini membawa duka kepada mereka. Mungkin mereka di timpa musibah, kehilangan org tersayang dll. Walau apa yg menduga kita, bersabarlah. Kegembiraan dan kedukaan adalah nikmat yg Allah bg kat kita dan juga kedua-duanya juga boleh jadi ujian buat kita. 

Akhir kata, senyum sokmo ye.